Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

Träning för optimister del 2: muskelstimulator

Under några år med CECS hinner man testa alla tänkbara huskurer för att kunna träna vettigt igen. Ett av de mest intressanta och mytomspunna är den elektroniska muskelstimulatorn. Jag har kört någolunda regelbundet med en Sport Elec Multisport efter klättringen i ett år. Resultatet ligger i linje med mina förväntningar: någonstans mellan obefintligt eller direkt negativt.

Förespråkare brukar skilja på EMS och TENS, där den första ska verka muskeluppbyggande och den senare smärtlindrande. Skilladen ligger nånstans i vilka frekvenser som skickas ut och hur starkt det sker. Apparaten jag har ska duga till båda och jag är positivt överraskad av smärtlindringsdelen (har botat flera inflammationer som överlevt upprepade voltaren-kurer) men muskeluppbyggande? Nej sug min håriga röv!

Maskinen har inte gjort mig ett dugg starkare. Mitt CECS har visserligen blivit bättre men det tillskriver jag helt andra orsaker (hederlig rehabträning). De gånger jag krampat utan att hålla något i handen har jag fått sån helvetes träningsverk att jag knappt kunnat skriva på mer än en vecka och kommit tillbaks mörbultad och vekare än innan. Vad som händer i själva underarmen vill jag inte veta men bra är det då rakt inte.

Nå, vissa påstår att muskelstimulatorer är bra för att "skölja bort slaggprodukter" och så må det vara. Jag märker dock ingen skillnad, eftersom jag bara bouldrar nuförtiden drabbas jag ju på sin höjd av kallpump och behöver knappast oroa mig över mjölksyra eller annat otyg.

Elektroniska muskelstimulatorer stimulerar inte det centrala nervsystemet på samma sätt som verklig belastning: de tryckkänsliga sensorerna i ledena som avgör hur hårt muskelfibrerna ska fyra av ligger i dvala. Dessutom begränsas rörelselängden till ett minimum och intervallet avgörs inte av verklig arbetsposition utan av hur man råkar hålla handen.

Om något verkar för bra för att vara sant är det förmodligen det - och just så är min upplevelse av elektronisk muskelstuimulering. Jag utesluter dock inte att det kan förbättra cirkulationsförmågan, det får någon annan yttra sig om.

Dela:

2 kommentarer :

Anonym sa...

Vinglighet, främst i bakdelen??

http://pimli.se/cecs/symptom.php

/F

Peter Erhard sa...

Jag har även problem med att jag "...ser lätt berusad ut".