Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

Belysningsskolan, del 1: Rikta ljuset

Den efterlängtade kylan är här, och med den sticket. Tyvärr innebär det även mörker för den som vill sända efter jobbet. Av oklara anledningar verkar folk fullständigt okunniga om hur man lyser upp ett problem om natten. Vi lär dig hur man får ut maximalt av högsäsongen!
Staplar du ficklampor på pinnar och annat trams för att få spoten på chippet? Ta dig då samman, gå till teknikmagasinet och köp en mikrofonklyka för 15:-, ett tripod för 99:-, pilla isär, meckla ihop, knöggla i lampan och skryt för alla du känner. Själva lampan ska ha dioder en masse, vi föreslår denna från Claesolsson. Naturligtvis ska du ha uppladdningsbara batterier, annars blir det en dyr och svårmotiverad historia rent ekologiskt. Ingenjören köper kanske även ett klängstativ för trädmontering, men då blir det inte lika trivialt att montera klykan.

En lampa räcker inte långt, så slå till på två-tre stycken. Om alla goa gôbbar i ditt team drar sitt strå till stacken finns det inga problem ni kan misslyckas med att sända. Enbart spots duger dessvärre inte, hur man listigast kombinerar med andra ljuskällor kommer beskrivas senare i serien.

När ni nu har ni ljus att rikta blir nästa fråga blir hur man bäst riktar det. Som med alla stora frågor finns två svar, ett rätt och ett fel. Fel är att rikta ljuset på greppytan, vilken därmed inte bara kommer vara svår att urskilja, utan även skuggas när man kommer nära med handen eller foten. Rikta istället ljuset så att den utskjutande delen av greppet skuggar själva greppytan. Greppet kan visserligen se större ut än det är men i rätt temperatur kommer det även kännas så.

Om du har en pannlampa, knyt fast den i en trädgren eller lämna den hemma. Sluta blända folk!

Dela:

4 kommentarer :

Anonym sa...

Bra informivt inlägg! - väntar med spänning på uppföljning. Spotar tillsammans med praktisk arbetsbelysning http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=19257804 måste ju bli en bra combo. Igår kördes med marschaller, pannlampa och gatljus. Gick väl ok, men med helljuset från bilen blev det ännu bättre...

//Sydde

Carlos sa...

Instämmer med Sydde, bra inlägg. Nu blir det raka vägen till Class O Och Teknikmag.

Jag föreställer mig en framtid där seriösa proffsklättrare har en masters degreee i landskapsljussättning.

Peter Erhard sa...

Tack för uppskattningen! Mer ideer kommer, bra och dåliga :)

Anonym sa...

Ny mobil lösning à 600 Watt testas inom kort.
Stay tuned.
/t