Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

Bli starkare del 3: Träning för hypertrofi

Olika typer av träning ger olika resultat. Tung träning med 85-100% av den högsta belastning du kan hantera ger bäst ökning i maxstyrka, träning med 70-85% av maxbelastningen ger sämre styrkeresultat men kan användas för muskeltillväxt (eller hypertrofi). Träning med mindre belastning än så är slöseri med tid och energi ur styrkehänseende. Idag ska vi fördjupa oss i hur man lägger upp träningen för att få större muskler, vilket är bra inför den kommande maxstyrketräningen.

Träning för hypertrofi
Varför musklerna växer är inte helt utrett. Däremot råder ingen tvekan om vilken träning som ger bäst volymökning. Hypertrofi uppstår efter ackumulerad utmattning, alltså efter att du tröttat ut dig med hög träningsvolym och submaximal belastning. Du bör köra varje set till positiv failure, eller tills du inte orkar göra en repetition till (eller hänga kvar) men fortfarande inte försämrar formen. Vilan ska vara kort (1-1,5 minuter) men kan ökas mot slutet av fasen för att kunna öka belastningen och volymen. Gör 3-4 set per grepposition (börja med 3 och öka efter halva fasen). Rent praktiskt skulle detta kunna innebära att du hänger på greppbrädan i open hand, crimp och de olika tvåfingerkombinationerna. Du måste till varje pris hänga på extravikt, eftersom det är det enda praktiska sättet att variera belastningen. Ett viktbälte är bättre än en viktväst eftersom du måste variera belastningen under passet. Ett alternativ är att köra med viktväst och hänga på viktplattor runt midjan (har du inget bälte? Använd selen!). Hitta ett grepp du hänger bekvämt i med två händer och lasta på vikt tills du precis kan etablera. Detta är ditt max, eller 100%. Plocka sedan av vikt tills du + extravikten är nere nånstans runt 70-85% av maxvikten och häng loss. En hängning är ett set. Gör tre set per grepposition och justera vikten för varje position. Allteftersom du blir starkare ska du öka extravikten, inte hänga längre! Sträva även efter att öka träningsvolymen per pass, så länge det kan göras utan negativ inverkan på belastningen eller hängtiden. Se upp för mjölksyra och vila minst en dag mellan passen. Du kan få träningsvärk, men det är ok just nu. Vadå, menar idioten att jag bara ska hänga på greppbrädan? Ja, det är faktiskt det jag menar, men du kan ju alltid klättra ute på helgerna eller bouldra lite efter brädpasset.

Hypertrofi ger ökad muskelvolym och musker är tunga. Du får visserligen jobba längre för att dina underarmsmuskler ska bli så tunga att det påverkar din klättring, men utpräglad hypertrofiträning för resten av kroppen kan du lämna till kroppsbyggare och biffarna längst bak i hockeylaget (om du inte tror mig kan du klicka här för att bli uppläxad av Tudor Bompa). Du måste äta ordentligt under hypertrofifasen, faktiskt mer än du gör av med. Kaloriöverskott är en förutsättning för ökad muskelvolym, och det enda sättet att ligga på plus är att äta mer än vanligt. Om du ligger kvar på samma vikt eller rent av går ner kommer träningen vara förgäves. Passa på att svulla, det kommer tillfällen längre fram att gå ner i vikt. Har du redan stora underarmar kan du dra ner på hypertrofiträningen eller se den som en inkörsport till den mer krävande maxstyrketräningen.

Den som läst de tidigare inlägen vet att musklerna består av olika fibertyper: snabba och långsamma. De aktiveras gruppvis av olika motoriska enheter baserat på belastning. Vid låg belastning aktiveras enbart de långsamma, vid högre belastning långsamma och delar av de snabba och vid maximal belastning aktiveras alla fibrer (eller iallafall så många man lärt sig aktivera). Vid hypertrofiträning bör du använda submaximal belastning, vilket alltså inte aktiverar alla fibrer samtidigt. Tanken är istället att kunna köra med högre träningsvolym varje pass, vilket ska leda till att outnyttjade fibrer aktiveras i takt med att andra fibrer utmattas. Eftersom alla fibrer fått smörj och det inte går att skapa nya har kroppen ingen annan utväg än att låta de individuella fibrerna bli större för att överleva nästa pass. Detta skiljer sig från maxstyrketräning då vi fokuserar på maxbelastning och fiberrekrytering. Mer om detta nästa vecka!


Hypertrofiska framgångsfaktorer i korthet:

  • Submaximal belastning
  • Hög träningsvolym, både per pass och totalt sett
  • Kort vila
  • Kaloriöverskott

Dela:

17 kommentarer :

Anonym sa...

Tack för ytterligare ett bra inlägg. En fråga dock. Hur man finner sitt max när det gäller att hänga i en greppbräda är ju inte så svårt, men hur avgör man om man ligger på 70-85%?

Peter Erhard sa...

Antingen gör du som föreslaget ovan, ta tag i ett grepp du hänger bekvämt i med båda händerna och lasta på extravikt tills du bara kan etablera. Om du väger 70 kilo och lägger på 30 extra är du uppe i 100 kilo totalt. Detta är ditt max. För att komma ner på 80% måste du således plocka bort 20 kilo från extravikten och behålla 10. En lite enklare metod är att ta tag i ett grepp och hänga på så mycket extravikt som känns bra. Sen hänger du på väsentligt mycket mer i maxstyrkefasen. Extravikt är nyckeln!

Anonym sa...

Är hur mycket man tar i linjärt mot vikten?

Peter Erhard sa...

Inte en aning och jag vet inte hur man skulle kunna lista ut det heller. Lyckligtvis brukar man bara bekymra sig över uteffekt när man pratar om träning för prestation. Hur mycket man tar i eller hur saker känns hör hemma i kroppsbyggarvärlden. Eller har jag uttryckt mig snurrigt?

Anonym sa...

En hängning borde väl vara en rep, inte set?

Hur länge ska man hänga för maximal hypertrofi?

/FJ

Peter Erhard sa...

- En hängning borde väl vara en rep, inte set?

Det skulle vara en rep om du gjorde dem i följd utan vila mellan (och istället vilade längre mellan seten). Därmed inte sagt att man inte kan köra så istället, men då ska du inte köra varje häng till utmattning utan hänga, släppa och hänga igen tills du inte kan hålla formen. Vikten bör anpassas så att du kan göra 8-12 hängningar per set. Testa gärna och uvärdera!

- Hur länge ska man hänga för maximal hypertrofi?

Så länge du kan med 70-85% av maxvikten. Känns det långt eller om du får mjölksyra får du öka vikten. Om du till exempel kan hänga 6 sekunder med 100 kilo inledningsvis bör du öka vikten under fasen. I slutet kanske du är uppe i 120 kilo. Att hänga längre eller göra fler reps per set är inte intressant för hypertrofin eller styrkeutvecklingen, det är motståndet som räknas.

Peter Erhard sa...

...däremot är det bra att öka den totala träningsvolymen per pass men det bör göras genom att öka antalet set.

Anonym sa...

I hypertrofisyfte har jag själv experimenterat med dynamisk styrketräning för fingerflexorerna. Jag har använt mig av en ställbar gripper och framförallt skivstångsrullningar. (Öppen hand!) Är det något du/ni provat?

Peter Erhard sa...

Ja, jag brukar köra skivstångsrullningar på gymmet men mest för att få blodgenomströmning. Erik Hörst pratar sig ju varm om skivstångsrullningar för hypertrofi i Training for climbing. Det är säkert bra, den enda invändningen jag kan tänka mig är att yttersta leden arbetar ganska lite (om det är ett problem eller inte låter jag vara osagt). Jag läste nånstans att styrkevinster från dynamisk träning är mer långlivade än de från statisk träning så det borde ju vara bra. Vi körde en del gripperträning förut, läs på http://climbingpics.blogspot.com/2008/01/trning-med-grippers.html men det har runnit ut i sanden på grund av tråkslag. Och jag är inte längre så säker på resonemanget om olika muskler vid krimp och open hand.

AK sa...

Spana in detta;
http://www.youtube.com/watch?v=ggvQsq2WPcM

tompa sa...

Budgetalternativet till viktväst och dyra vikter är sele och vattendunkar.
Tycker själv att det funkar bra med 5-litersdunkar (1l vatten = 1kg) och en lite större på typ 20l. Då kan vikten anpassas efter behov. Visst kan det kännas lite otympligt med 30 liter vatten mellan knäna men man etablerar ändå kontrollerat på greppbrädan.

Anonym sa...

Då förstår du hur häst-Jesper har det när han klättrar.

Peter Erhard sa...

AK - tack för länken, mycket intressant. Nu gäller det bara att omvandla reps till sekunder på brädan, nån som funderat närmare på det?

Tompa, varför fyller du inte dunkarna med sand?

tompa sa...

Letade effter sand hemma i badrummet, men hittade ingen.
Vatten fanns dock i överflöd.

Anonym sa...

Det är väl bara att gå till en sandlåda och stjäla från barnen?

p

Anonym sa...

Hur är det med tillväxt av senor? Tillväxer de bäst när musklerna tillväxer mest (hypertrofi) eller tillväxer senor först när man maxbelastar muskeln och senan?

/FJ

Peter Erhard sa...

Inte en aning men gissningsvis av maxbelastning. Jag postar om jag läser om det i nån bok.