Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

Ulorna riskerar stängas - håll er borta

Fågelhäckning pågår på Ulorna, håll er borta därifrån den närmsta tiden. Notera att det gäller all mänsklig aktivitet inklusive bouldering och camping. Mer info här.

Dela:

8 kommentarer :

Peter Erhard sa...

Saxat från Bohusläns klätterklubbs webbsida:

"Häckande rovfågel har siktats vid Ulorna i Bohuslän.
Boplatsens läge är ännu ej fastställt så tills vidare råder helt klätterförbud på Ulorna.
Sprid gärna informationen vidare til andra klättrare.
Mer information om boplats och eventuellt partiellt klätterförbud kommerså snart vi vet mer."

Detta väcker nyfikenheten i mig. Vilken instans har utfärdat förbudet? Har länsstyrelsen redan varit på plats? Vilken lag bryter jag mot om jag bryter förbudet? Jag är genunt nyfiken av hur ett förbud kunde komma till pass så fort, och vad ett klätterförbud i praktiken innebär för bouldrare. Någon som vet?

Anonym sa...

Peter:
Förbudet är självpåtaget av Bohusläns klätterklubb. Ett formellt beträdnadsförbud för både klippan och stranden (läs blocken) ordnas väldigt lätt och snabbt av initierade ornitologer via länsstyrelsen. Det vill vi under inga omständigheter ha eftersom ett sådant i praktiken är omöjligt att häva, fågel eller ej. Vi har lyckats undvika ett sådant på Vinternberget och hoppas kunna göra det även på Ulorna.

Burk-Erik

Peter Erhard sa...

Tack för svaret Erik. Vi och alla vettiga människor kommer narutligtvis följa de rekommendationer som ges, och uppmana andra att göra samma sak.

Men jag ställer mig tveksam till att använda formuleringen "förbud" då ett sådant inte vunnit laga kraft. Är det ens juridiskt försvarbart att hävda att något är förbjudet, trots att man är fullt meveten om att det faktiskt INTE är förbjudet enligt lag? Jag kan ju till exempel inte sätta upp en fordonstrafik förbjuden-skylt på gatan nedanför min lägenhet för att jag vill ha lugn och ro.

Anonym sa...

Sant, men blir inte det lite hårklyveri? Klätterstopp?

Ett självpåtaget "förbud" får väl anses trevligare än ett av länsstyrelsen permanentat beträdnadsförbud med hotande böter och vad värre är en potentiell ökning av reservat?

Burk-Erik

Peter Erhard sa...

Ja, herregud ja! Missförstå mig inte, jag vill inte alls mana till uppvigling eller nåt i den stilen. Och jag tycker att det är jättebra att ni driver frågan och informerar.

Anonym sa...

Nej nej, det gör jag inte, jag har högre tankar om dig än så Peter. Men, jag blir ibland lite rädd att någon annan läser och får för sig något. Gott så. Ses!

/Burk-Erik

Anonym sa...

Helt rätt Peter, jag ställer mig också tveksam till begreppet förbud. I USA är begreppet voluntary climbing ban inarbetat och kanske borde vi starta med det i Sverige med? Frivilligt klätterförbud? Smakar bättre i munnen. Men i några munnar smakar det kanske så gott att det tolkas som att det är frivilligt...Och det är det inte. Det är inte tillåtet att störa häckande rovfåglar, speciellt inte rödlistade arter och speciellt inte på platser som står under bevakning.

Vi står på flera platser under ständigt hot om officiella beträdnadsförbud. För att undvika dessa är det enda vi kan göra att låta bli att störa fåglarna, oavsett ordval.

Mvh Johan Svensson, Bkk

Anonym sa...

Ny info på bohuskk.se, "södra" Ulorna är stängt, dvs från trappan/bäcken och ut i fjorden. Mao ingen bouldering innan 15/7, tyvärr. Å andra sidan kanske det bara är för kladdigt innan dess?

/Burk-Erik