Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

Essential equipment pt II

(2013-01-27, Canon EOS 7D, Canon 50 1,4, f2,8, 1/1250s, ISO640)

När väderleken är utmanande ställs höga krav på maskinparken. Climbingpics kan med varm hand rekommendera Bauhus brännare.

(When the weather turns against you - you better tool up!)

Dela:

13 kommentarer :

Johan sa...

Nu blir det ramaskri utomlands när svenskarna bränner på sten igen ;-)

Anonym sa...

Går det att skada grepp på granit med brännare? Tveklöst.

Skadas grepp av normal upptorkning med brännare? Vet ej, men jag gissar att det är mycket ovanligt.

Bör man framhålla användning av brännare i klättermedia?
Tveksamt.

John Vleugels Antonson sa...

Bäste/bästa anonym,

Efter att ha tagit del av det som skrivits om torkning av grepp under den debatt som förts på diverse forum anser jag att de vetenskapliga belägg för att de hårdare bergarter, vilka synes vara predominanta i Sverige, inte skadas av torkning med brännare är övertygande. Därtill vinner detta stöd av min egen erfarenhet. Av denna anledning har jag valt att fortsätta använda brännare för att torka grepp. Detta användande sker dock med försiktighet och omsorg. Skulle någon visa att förfarandet med brännare resulterar i att grepp på boulderproblem skadas i en större omfattning än de som inte torkats med brännare kommer jag naturligtvis att ompröva detta beslut.

Eftersom jag anser mig ha rätt att använda brännare tänker jag inte dölja mitt användande. Jag tycker därför inte att det är problematiskt att jag på en blogg visar en bild där brännare används. Tvärtom är det här en torkteknik som möjliggör fler klätterdagar för flera varför jag anser att denna kunskap skall spridas och inte bara användas i smyg av några få initierade. Skulle det, mot min övertygelse, vid ett ökat användande av brännare visa sig att antagandet att grepp skadas av brännandet är korrekt finns det anledning för hela klätterpopulationen att gemensamt adressera frågan och verka för att användandet upphör.

Anonym sa...

Precis!

//Chrille

Peter Erhard sa...

Det är ju jag som håller i brännaren och jag håller med, med några tillägg:

Jag är helt säker på att man kan skada granit med brännare. Knoppar, flak och sprickor lossnar säkert ganska lätt om man går loss på dem. Man man säkert också förstöra en jättesloper om man är oförsiktig. Själv bränner jag aldrig något som sticker ut eller som skulle kunna falla av. Jag håller aldrib brännaren stilla och värmer bara stenen så mycket att vattnet på ytan börjar ånga, då drar jag bort det med handduk. Jag låter aldrig stenen bli het. Håller man sig till detta borde risken att förstöra något vara obefintlig.

Om man däremot placerar brännaren rakt in i en spricka och håller den stilla kan vad som helst hända. Det kan vara riskabelt att utmåla bränning av sten som ofarligt och på något sätt tillåtet (av vem kan man ju undra). Bränning kräver förnuft och varsamhet.

Peter Erhard sa...

(*sprickor "lossnar" inte, men grepp och lösa stenar inuti dem kan fara illa)

Anonym sa...

Är detta ögonblicket då lasportiva sponsen ryker lika kvickt som vattnet dunstar under er brännare?

Peter Erhard sa...

En viktig poäng är ju att vi använder brännare utan att se något fel i det. Att insinuera att det skulle vara *fel* väger alltså inte så tungt som argument, oavsett hur raffinerat man gör det. Men alla faktiska erfarenheter är naturligtvis välkomna. Jag tror att det finns en del att vinna på en öppen brännardebatt (även om jag tror det mesta sagts redan).

Och var snälla och skriv era namn. Vi har kommentarsfunktionen anonym för att det ska vara smidigare att kommentera, inte för att man ska slippa stå för meningslösa inlägg i en annars relevant debatt.

tompa sa...

Sällar mig till John och Peters åsiktshörna.

Kim sa...

Dito.

martin sa...

Jag har faktiskt backat av en del från brännaranvändandet. Jag har sett för många grepp gå sönder. Ibland bara flisor och skärvor men många bäckar små.
Men stora slopers och för att bara smälta is brukar det funka om man som de ovan skriver gör det med måtta.

/Martin

Anonym sa...

Aj då, det låter inte bra martin. Dela med dig av dina erfarenheter, hur pajade greppen? Var det oväntat eller brände du länge för att sedan spola kallvatten på dem? Vilken typ pajar, kexiga flak, knoppar, lister...? Tips för att undvika skador på stenen?

/FJ

martin sa...

Ditt exempel är ganska träffande faktiskt , fast åt andra hållet , eh ! alltså:

Klippan är ju kall och vi eldar på den .

jag har inte sett någon logik , även babylena slopers kan skikta av sig små "flak" och sv.

var försiktiga !

(snabbsvar)