Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

Thanks for the spot asshole


[2013-04-06, Canon EOS 7D, Canon EF 17-40L, 1/250s, f4,5, ISO500]

Att "spota" är ofta en riktigt otacksam uppgift. Missar du en spot kan det resultera i ett syrligt "tack för spoten" eller, om den tappade är en osedvanlig sur person, ett "thanks for the spot asshole". Anstränger du dig för att verkligen inte tappa din klättrare och råkar vara lite för nära kan du istället råka nudda den bouldrande och därigenom orsaka en "dab". Bestigningen blir ogiltig och du hamnar i onåd. Detta särskilt om vederbörande därefter  inte lyckas komma upp till den position i vilken du dabbade henom. Och när det gäller highballs är det än mer otacksamt. När bouldraren befinner sig högt däruppe och börjar se skakig ut och du i huvudet går igenom formeln för kraften hos en fritt fallande kropp kan du bara konstatera att det troligen är du som kommer att råka mest illa ut vid din heroiska insats att försöka hindra ett fall samtidigt som det är klättraren som kommer att få all cred.

Ja, spotandet är en otacksam uppgift. Och det är egentligen konstigt för när jag tänker efter är det många gånger just tack vare att jag har haft en spotare som jag litar på som jag har lyckats toppa ur problem med läskiga landningar. Tack vare tryggheten att veta att någon täcker min rygg har jag lyckats uppbåda tillräckligt med "nu jävlar sitter den" för att göra den otäcka dynon över den styggt spetsiga stenen i landningen.

Jag vill därför passa på att rikta en uppmaning till er alla därute. Ta väl hand om de som spotar er. Låt dem veta hur viktiga de är för dig. Bjud dem på kaffe och en bit choklad. Tacka för en bra spotinsats (och undvik den ironiska varianten). Men framförallt, se till att även du bjuder den som spotar dig på en precis lika bra spot som den du skulle vilja ha själv.

(Bilden har naturligtvis inte något som helst samband med texten. Den klättrande förväntade sig med all sannolikhet inte någon spot av Alex på den "en tvärhand höga" Inte illa pinkat av en trähäst, Häller. Alex ger dock prov på det engagemang som bara en riktigt hängiven spotare har. Hade Alex varit på spot duty hade han med all säkerhet inte missat den spoten.)

Dela:

0 kommentarer :