Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

Skaldjursfrossa(2013-05-05, Canon EOS 7D, Canon EF 17-40L, f4,5, 1/500s, ISO640)

Under en period för några år sedan slumpade det sig så att varje gång min lillebror ringde så befann jag mig på någon sorts tillställning och åt skaldjur. Detta ledde till att han fick en något skev bild av hur min vardag ser ut. Nåväl, skall man ägna sig åt skaldjursfrossa anser jag att man bör bege sig till Fjällbacka/Vetteberget, mer och bättre skaldjur än så blir det inte ens på Sjömagasinet.

Fjällbackagrottan, som Fjällbacka/Vetteberget kallas i folkmun, har en mycket god koncentration av högklassiga branta problem. Eftersom jag sommartid till stor del huserar på Kalvö utanför Fjällbacka har detta blivit min hemmaklippa. Feta props till Björn Strömberg för bra skojtning (nu vill jag bara veta var han gömmer sina övriga Fjällbackaområden).

Klättringen bjuder, som lutningen antyder, på fysiska problem på tämligen goda grepp. Vasst säger vissa, jag kan förvisso hålla med om att graniten är grovkornig vilket i kombination med lutningen kan riva lite men utomhusklättring känns i fingrarna. De som inte gillar det kan hålla sig inomhus. Det kan även påpekas att klippan, på grund av sin lutning och belägenhet, funkar även under sommarkvällar men en liten varning utfärdas för att urtoppningarna då kan vara solstekt hala.

Här prövar Kim på Hummern, ett problem hon kommer göra vilken dag som helst.    

Dela:

4 kommentarer :

Anonym sa...

Halloj folks!
Kul att bni fortfarande hänger ut i vetteberget :) Har ett projekt kvar att göra (8b), kanske i sommar sen är det dags att börja med nästa område.

Jag har sagt det förr och säger det igen men man behöver inte bråka om stenarna/klipporna, det finns såpass mycket att ingen borde vara ovän om någon enstaka linje!

Mitt i Fjällbacka (minigolfbanan) finns ytterligare ett gäng problem (ca 30st)På Valö finns minst 30 problem av god kvalite varav bara ett fåtal är gjorda! Kalvöstenen har också några linjer som är ohjorda ;)
På Norra dyngö har jag satt upp ca 30 nyturer och det finns en linje som är fetare än alla andra om någon är modigare än mig och kan tänka sig ett fall på 10m.

Har tyvärr inte hittat något så koncentrerat som vetteberget men fortsätter leta (var ute på ett tips för några helger sedan, men det hade bara gjort tradklättrare glada).

Hoppas på att vara mer lyckosam i sommar med lite mer semester och hojtar till så fort jag hittar något värt att nämnas!

PS för dom som säger det är vasst i vetteberget: Det är bara er hud som är mjuk!!! mohahahah

Vänligen
Björn

Anonym sa...

Hej Björn,

Kul att du hittar nya boulderområden! Om du har etablerat trettio problem på flera områden så vore det kanon om du lade upp dem på GBO.

Hälsningar Fredrik J

Anonym sa...

Skall ha det i åtanke, men!

Det finns alltid tå sidor av myntet, som exempel så var folk sura på mig och det kom en massa onödiga kommentarer när jag la upp Vetteberget. Som jag ser det finns det en sjukhet i klätterscenen i Sverige, i allt för stor utsträckning handlar det mer om att nedvärdera någons prestationer eller komma med gliringar istället för att ge creed. (Detta gäller mig men framförallt tänker jag på andra mer tongivande personer i svensk klättring).

Sen tre år tillbaka reggar jag inga leder och inga boulders på någon offentlig sida. Jag kör likt Dani Andrada på pärm-metoden. På så sätt kan jag komma ihåg vad jag gjort och bara njuta av klättringen istället för att diskutera huruvida något är 7c eller 7c+, om det är en sökt linje eller om det bor en fågel i ett träd 7 km från linjen! (saker som för mig tar bort den goa känslan av att klättra en fet linje).

Jag delar gärna av mig av de linjer jag klättrar, jag visar gärna folk runt (de som är intresserade) men till att jag skall skriva kartor, grader, beskrivningar och så vidare är det en bit kvar till!

Inte min mening att låta bitter, hoppas på att väcka en tanke!

Vi syns på blocken
Björn

Peter Erhard sa...

Björn, vi kommer ta tag i tonen på GBO ganska snart. Tänk på det som ett idiotfilter som rensar bort allt skräpet du snackar om.