Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

No thinking - athletics!


[2013-05-19, Canon EOS 7D, Canon EF 70 - 200 f4L, f4,5, 1/250s, ISO 400]

Här kraftviker Kim fingrarna försökandes på No thinking, Hållsunga. Hon kan verkligen krimpa den tjejen. Inte nog med att hon spöar skiten ur mig och Pjotr på fingerbrädan, hon har bara påbörjat utforskandet av sin fulla potential - vart skall detta sluta? Med detta skrivet, nog med familje- och teamskryt.

Inte för att jag vet säkert men inspirationen till namnet på ovanstående led torde komma från den klassiska intervjun med Anders Lundahl och Eva Sehlin i den lika klassiska klätterfilmen Hårda tag. Såvitt jag kan minnas beskriver Anders den mentala zon man måste befinna sig i för att sända med one-linern: "No thinking - athletics".

De som inte har sett intervjun, eller för den del filmen, bör absolut göra det. Intervjun är, förutom en källa till finfina citat och boulder-/lednamn, även en fantastisk skildring om hur det kan gå om man är väldigt förtjust i klättring och filosofi och väljer att bosätta sig med sin klätterpartner på en kalkstensö i Östersjön och kanske inte träffar så många andra personer än just sin klätterpartner. Men innan ni tycker att jag är för raljant vill jag passa på att framföra min djupaste respekt till de båda. Dagens i stort sett historielösa klättrare bör inte glömma bort att Anders och Eva klättrade hårdare när jag fortfarande bar mintgröna kläder till min hockeyfrilla än vad jag gör nu -Coola katter.

Jag har dock alltid undrat varför filmskaparen valde att döpa sin film till just Hårda tag. Det är ett så konstigt namn. Hur ofta talar man om "tag" när det gäller klättring? Menade han "tag" som i "tag i nu"?  Eller avses kanske det av en känd (men nu inte längre så aktiv i klätterdebatten (förutom förstås på sin tydligt märkta egna spalt)) klätterhemsidesbedrivare enligt hörsägen ofta använda "tag!"? Men varför skulle man vilja promota ett hängande i repet - vad är så hårt med det? Ett skäl kan naturligtvis ha varit att filmskaparen tänkte sig en merförsäljning genom att personer av misstag skulle råka köpa hans film istället för andra filmer med samma namn (exempelvis (viss varning för klickande på länken utfärdas (Climbingpics har inget med produktionen av den sida dit länken leder att göra eller, för del delen, den film till vilken länker leder och varken uppmuntrar ett besök eller ett köp (Climbingpics har dock inget officiellt ställningstagande i den övergripande frågan (men själv är jag av uppfattningen att de traditionella produktionsförhållandena samt det tydliga genusbaserade över- underordnandet i denna typ av filmer är förkastligt)))) Hårda tag). Hur som helst, Peter Frick om du finns därute bland våra läsare så kanske du har lust att sprida lite ljus över titelvalet?

Dela:

6 kommentarer :

djim p sa...

Jag kan fråga honom, vi är numera grannar på landet./JP

martin sa...

!

Anonym sa...

Har för mig att en p- rulle var inspirationskällan

Peter Erhard sa...

Seger genom disclaimer-utmattning

Kristofer sa...

Någon som vet var man kan få tag i filmen?

Anonym sa...

Det rör sig om ett konstnärligt utövande av en kraftsport. Untermensch!