Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

Giggity?
[2013-09-01, Canon EOS 7D, Canon EF 17-40L,1/125s, f4,5, ISO500, Canon 580EXII] 

På vår klätterblogg försöker vi ha tämligen högt i tak. Vi brukar inte dra oss för att vara lite provokativa eller för att redogöra för våra uppfattningar och värderingar. Jag tänker inte avhålla mig från att göra det nu heller.

På våra klätterbilder exponeras mycket hud. Halvnakna, vältränade kroppar som utför det de har tränats för att göra, dvs. dra hårt och långt på små grepp. Jag tycker att det finns en skönhet i prestationen och gillar att se denna utföras. Det är ett av skälen till varför jag fotar klättring. Jag har inga problem med att dela med mig av dessa bilder på det världsomspännande internätet. Detta eftersom jag tror att ni som läser vår blogg och tittar på våra bilder uppskattar skönheten i interaktionen klättraren - stenen.

Vad jag dock har ett problem med är de som inte kan se människan/klättraren och prestationen som utförs utan som reducerar klättraren till enbart dennas fysiska förehavanden. Ja, jag skrev dennas, för vad jag kan minnas har ingen någonsin skrivit "bra ben" på någon av våra publicerade bilder på en manlig klättrare. När Pyssel klättrar i kalsonger i Walkers film är det ingen som höjer på sina ögonbryn. Men när Kim gör en pendang på Pyssel (och visar mindre hud än vad han gör) lämnas anonyma kommentarer beträffande hennes utseende, likt någon på en hundutställning betraktandes en blivande champion. Det stör mig. Det stör mig att Kim reduceras till att vara sina ben och det stör mig att den som gör detta inte har vett nog att behålla det för sig själv. Och det stör mig ytterligare något att vederbörande inte kan stå för sin kommentar utan valt att vara anonym. Det stör mig att bli påmind om att klättervärlden inte har kommit längre än att kvinnliga klättrare fortfarande inte blir bedömda efter sin prestation utan efter sitt utseende.

Och bilden? Johan Schollin på Chonies, Norrkila. Giggity.        


Dela:

17 kommentarer :

Anonym sa...

Väl skrivet! Tumle

Anonym sa...

Instämmer till fullo
/ Henrik Sennelöv

Anonym sa...

FAN så bra skrivet John!

Bummel

Kim sa...

Ja, detta är naturligtvis överflödigt, men jag håller givetvis med ovanstående talare. Tack John, jag är så glad och stolt över detta inlägg.

Ola sa...

Bra!

Anonym sa...

Har detta skett återkommande?
Tankar: Både mannen och kvinnan är en vacker varelse på sitt sätt och människokroppen har en naturlig attraktion. Det är ju något vackert också? Reageras det såhär om kommentarer fälls över en manskropp?
JAG skulle i alla fall lika gärna kunna yttra mig om en manskropp :)
Fascinerande äro den väl skulpturerade människan :)

/Jim Bruce

Kim sa...

@Jim Bruce: fokus på den kvinnliga kroppen istället för hennes prestation är något som har skett återkommande under mycket lång tid, genom historien och fram till dags dato (sorgligt nog förmodligen även framöver). Jag skulle kunna dra upp en massa exempel på detta men jag tror du ganska enkelt bara genom att slå upp exempelvis en kvällstidning kommer bli översköljd av sådana.

Anonym sa...

Det är förstås helt sant! Och det bör verkligen ske förändring på det planet!
Jag ville lyfta fram det fina och att man också kan se skönheten i människan. Det är inte enbart negativt, även om följderna ofta kan vara det.

Jim

Kim sa...

@ Jim: John beskriver detta mycket väl i texten, jag tolkar det som att du håller med honom.

Anonym sa...

Jajjemen så är du välkommen att tolka :)
Men kroppens fysik kommer aldrig frångås. Sen är frågan vart manligt och kvinnligt ska mötas jämlikt och accepteras.
Allt går mot en bättre värld..

Jim

Anonym sa...

Personligen hyser jag en faiblesse och omåttlig aptit inför bilder/ filmer på rundhultade, skäggiga och barbröstade män som sänder smått och gott i skogarna. Gärna mer sånt!

/Jacob Sjöstrand

Anonym sa...

word
/los malditos

Anonym sa...

BRA skrivet!
/Gross

Anonym sa...

Känns bra om jag har kunnat bidra med något till denna text.Väl skrivet./Den rundhultade skäggige gubben.

Petter sa...

Bra skrivet John!

Anonym sa...

Ber om ursäkt ifall någon, särskilt Kim tog illa vid sig av mitt pubertala utlåtande om hennes ben.

Det var, och kommer aldrig att vara mitt syfte att tala nedlåtande, och reducera någons prestationer genom objektifiering.

Återigen. Förlåt Kim, och John.

/Gittity - Ett avsnitt för mycket av Family Guy

Kim sa...

Hej Anonym,

Om vi så lyckats få blott EN person att tänka om vad gäller detta sätt att se på kvinnor är vi mycket nöjda. Även en liten vinst är en viktig framgång.

Med förhoppning om framtida jämlikhet,
Kim.