Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

Mathias och konsten att bli fångad på bild


Det är ingen hejd på hur ofta han figurerar på vår blogg nu för tiden den där Mathias Luoto. Men det är egentligen inte så konstigt. Han är alltid en av de som kämpar hårdast och klättrar mest när vi är ute. Fler försök/sänd innebär naturligtvis fler möjligheter att fotograferna orkar ta upp sina kameror och ökar sannolikheten för dem att i vart fall få någon hyfsad bild under en session.

Därtill har Mathias verkligen förstått vad som står på klätterfotografernas önskelista:

1. Kläder i färger som gör att klättraren kontrasterar mot omgivningen och sticker ut från bakgrunden. Starka färger i blå, röda och gula nyanser fungerar bäst. Naturfärger som beigt, brunt och grått fungerar sämst. Vi har skrivit om det på bloggen tidigare, klättermodet är alltjämt alldeles för anstucket av leave-no-trace filosofin även vad beträffar kulörval på kläder.

2. Ansiktsuttryck som får betraktaren att att bli engagerad . En persons förmåga att uttrycka koncentration, glädje, oro och "nu tar jag f*n i så jag nästan går sönder" kan innebära den där skillnaden vilken gör att en bild blir ett foto.

Skälet till att Mathias har förstått och anammat postulaten ovan är nog inte bara för att han gärna vill figurera på bild utan beror nog mest på att han själv är en duktig fotograf/filmare och därigenom vet vad han vill ha på bild. Ett urval av Mathias filmer och bilder finns här.

Ovan försöker han på en av de moderna klassikerna i Utby/Fjällbo, Slugg.   
   

Dela:

0 kommentarer :