Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

"...för idrotten står ovanför politiken..."


Nu har det gått nästan en vecka sedan det ryska propagandajippot i Sotji tog slut. Andra må ha skrivit det bättre men jag upplever det minst sagt lite besvärande att den kringresande idrottscirkusen, under skenet att vara någon slags altruistisk FN-verksamhet, verkar anstränga sig för att leta upp diktaturer och därigenom legitimera deras fortsatta förtryck.

Nåväl, under Sotji lyckades i vart fall den viktiga kampen för allas rätt att älska vem de vill med emfas ta sig upp på den globala agendan. Stor cred skall naturligtvis riktas till de män, kvinnor och andra (som vägrar fångas i någon av dessa två trånga burar) som tog risken och vågade stå upp för denna självklara rättighet. Vi får nu bara hoppas att kärleksropen hörs hela vägen ned till Uganda och ända bort till Arizona.

Och, när vi nu ändå är inne på ämnet kärlek, idrott och politik, hur ser det egentligen ut i våra egna led? Hur många öppna klättrande flator, bögar, bin, transpersoner och queers känner ni? Hur tillåtande är egentligen klättercommunityn och finns det attityder hos oss som vi bör fundera över?

Själv tycker jag att frågan bör diskuteras och under tiden känns det helt rätt (om än snart en vecka för sent) att avnjuta Nationalteaterns gamla slagdänga från Livet är en fest.

Dela:

6 kommentarer :

Johan Rapakko sa...

Hej!
Bra tanke på hur du reflekterar mot våra egna led. Det är, eller åtminstone har varit en del hets när det gäller problemnamn runt Göteborg. Generellt tycker jag det... Är det att bjuda in alla i vår bubbla?
//Johan Rapakko (www.sobouldering.blogspot.com)

Peter Erhard sa...

Bögdöden? Det tål att diskuteras.

Anonym sa...

ja, jag är helt enig med peter om ruttet problemnamn. hur homofobisk och sexistisk boulderkulturen och -klimatet är i övrigt är väl en större utmaning. men att döpa om ett uppenbart homofobiskt problemnamn till något annat borde vara en enkel sak. och ett första steg i en rättare riktning.
/maja reichenberg

Kim sa...

Hear hear.

tompa sa...

Word Peter!

Anonym sa...

Så vad blir det nya....?