Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

¡No pasarán!


Idag anordnas den sedvanliga minneshögtiden vid La Mano vid Katarinavägen i Stockholm för att uppmärksamma de frivilliga som under 1930:talet reste till Spanien för att kämpa i inbördeskriget mot Francos fascister. Av de cirka 500 svenska Spanienfrivilliga stupade omkring en tredjedel och de överlevande riskerade fängelsestraff vid sin återkomst till Sverige eftersom det enligt svensk lagstiftning var straffbelagt att intervenera i inbördeskriget. Inte utan underdrift kan det konstateras att det var förenat med viss fara att så konkret manifestera sitt engagemang mot fascismen.

År 2014 växer återigen högerextrema krafter över i stort sett hela Europa. Inte heller i Sverige är vi förskonade från grupperingar som aktivt bekämpar människors lika värde. Vi har under det senaste året sett nazister demonstrera i Kärrtorp och Lidköping och nazister har fått tillstånd att demonstrera i Jönköping idag. Därtill har vi ett s.k. demokratiskt parti med företrädare i riksdagen som förfäktar intoleranta åsikter när de inte visar sina historiska rötter genom att roa sig på Stockholms gator med järnrör.

Den 25 maj är det val till Europaparlamentet. Prognoserna säger att det största svenska främlingsfientliga partiet kommer att gå framåt i detta val. Enligt min analys innebär det att inte bara varje person som röstar på partiet med den blågula blomman utan även att alla som avstår från att rösta och därigenom inte lägger sin röst på ett annat parti bidrar till denna framgång. Jag vill därför uppmana alla att verkligen rösta och lägga er röst på valfritt parti som tar aktivt avstånd från den den brun-svarta röran. Er insats för att bekämpa ett intolerant Euopa må vara mindre riskabel än de Spanienfrivilligas men är icke desto mindre viktig.

¡No pasarán!

(La mano ovan på Voodoo, Utby.)

Dela:

1 kommentarer :

Anonym sa...

Bra skrivet!