Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

Glad sjätte juni till er alla. Vem du än är, var du än är.


Dela:

12 kommentarer :

Anonym sa...

Synd att du förlöjligar Sveriges nationaldag så som du gör

Kim sa...

@Anonym: synd att du inte kan se det symboliska i inlägget. Nämligen det att inkludera alla i vårt samhälle, oavsett ursprung, könstillhörighet eller sexuell läggning. Det handlar inte om att förlöjliga utan att lyfta blicken.

Anonym sa...

Den 6 juni har kallats Gustav Vasas dag, svenska flaggans dag och är numera Sveriges nationaldag. Någon gång under 1800-talet togs den 6 juni fram som en nationell minnesdag. Dagen firades till minne av den 6 juni 1523 enligt den julianska kalendern (16 juni 1523 enligt gregorianska kalendern), då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung i Strängnäs och Kalmarunionen därför slutgiltigt upphörde och Sverige blev en självständig stat. Hertig Karl (den blivande Karl XIII) skrev under den nya 1809 års regeringsform också vid detta datum, 6 juni. Det dröjde dock till 27 juni innan de fyra ständerna i riksdagen hade godkänt den och den således trädde i kraft[3]. 6 juni var också dagen då Sveriges riksdag 1973 tog först beslutet om 1974 års regeringsform.[4]

Från 1916 firades den 6 juni som svenska flaggans dag. En del festligheter för olika svenska högtider infördes av Artur Hazelius, Nordiska museets och Skansens grundare, dels som ett sätt dra in pengar till Skansen, dels som en del i den tidens nationalistiska anda. I mitten på juni 1893 ordnades några dagars festligheter i nationalistisk anda. Obekräftade källor säger att det regnade på alla dagar utom den 6 juni, och alltså var det den som drog mest folk. I Skansen årsbok för 1893 skriver Hazelius att "såsom de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, vilken där har firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag". När en nationell minnesdag skulle införas var det en del som föreslog Gustav Adolfsdagen den 6 november, Karl XII:s dödsdag 30 november, kungens födelsedag och midsommarafton som då alltid inföll den 24 juni.

Alltså är din regnbågsflagga helt fel.
Läs på innan du skriver på internet

Kim sa...

@Anonym: tack för upplysningen, även jag har varit inne på denna informationssida och läst just den texten. Uppenbart är att vi ser på den sjätte juni och dess betydelse i dagens samhälle olika och visst är det gött, att kunna tycka olika?

Jag tycker Sverige är ett helt fantastiskt land. Vi är förhållandevis fria här. Kvinnor har rösträtt, HBTQ-personer bryter inte någon lag på grund av sin sexuella läggning, våra gränser är inte helt och hållet stängda för personer som av en eller annan anledning har flytt sitt land. Sedan är det ju naturen, Anonym, vilken natur! Jag hoppas att du liksom jag ofta får möjligheten att komma ut och njuta av den och, dessutom, kanske även få klättra.

Allt detta, främst dock det jag skriver i förra styckets inledning, gör Sverige till ett fantastiskt land som jag är glad att leva i. Naturligtvis har vi en bit kvar att gå vad gäller en hel del punkter men jämförelsevis är Sverige ett land som på många plan kan slå sig för bröstet.

Flaggan som vajar i inlägget skulle inte vara möjlig att ens publicera hade vi levt på vissa andra delar av vår jord, men i Sverige går det alldeles utmärkt. Just för att vi är inkluderande, just för att vi kämpar för alla människors lika värde oavsett etnicitet, könstillhörighet och sexuell läggning. Och det är precis detta som regnbågsflaggan symboliserar för mig i dag. Alla människors lika värde i allas vårt vackra Sverige, visst är det fint?

Anonym sa...

Fast den flaggan du hänvisar till har fortfarande inget med Sveriges nationaldag att göra

Kim sa...

@Anonym: jag tyckte jag förklarade min syn på den aktuella flaggan och dess symbolik en dag som denna mycket tydligt i min förra kommentar.

Sedan, om vi skall vara petiga, har jag inte yppat benämningen "Sveriges nationaldag" en enda gång tills nu, blott "den sjätte juni". Hur kommentarsfältet skulle sett ut hade detta inlägg publicerats i morgon istället kommer vi tyvärr aldrig få veta (dock hade det sannerligen varit ett intressant experiment).

Jag önskar dig en fin dag, Anonym, själv skall jag strax ut i vår härliga natur.

Anonym sa...

Flagga som flagga, färgerna fins där, använd din fantasi om du har någon.
/ Henrik Sennelöv

Anonym sa...

Eller gå på Skansen med aporna.....
/Peter Magnusson

Anonym sa...

Bra Kim!

Anonym: Sveriges nationaldag ÄR löjlig. Ingen vet vad som firas och ingen bryr sig. Detta är helt underbart eftersom nationalism delar upp människor i artificiella kategorier. Regnbågsflaggan inkluderar alla.

Kramar och pussar

Anonym sa...

Jag tycker också du är jätteduktig Kim

Anonym sa...

Detta är en sida om klätring va.
//Micke

Henrik sa...

"Förlöjligar Sveriges nationaldag".. Vilket struntprat. Lättkränkthet är trist.. Nationaldagen firades i en liten stuga med tyskar, kanadensare, finländare etc som var här för att bokstavligen klämma och känna på den svenska naturen. Mycket bra! Kanske nån av dem var gay till och med, vem vet.