Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

Rogaland enligt Kim


Ebbe på Testpilot, Lysebotn.

Rogaland är ett fylke i Norges sydvästra del som hyser ett väsentligt antal boulderområden varav vilka vi fick nöjet att besöka fem under vår resa i helgen. Nedan följer en högst personlig beskrivning av områdena och några av de problem som jag provade/gjorde under helgen. 
Och, ni, jag kan inte vara nog tydlig med detta, som alltid; respektera markägarnas önskningar, håll låg profil, skräpa inte ner och använd sunt förnuft när ni skall slå läger för natten.

Lysebotn: beläget i ett antal fårhagar där bonden är snäll nog att återigen släppa in klättrare på sin mark (området har varit stängt tills nyligen). Var noga med att stänga grindarna efter er, gå på de upptrampade stigarna och håll låg profil. Det är inte tillåtet att campa här (varken i hagarna eller på parkeringen) och parkeringsmöjligheterna är begränsade. Se därför till att ta er iväg en god bit bort när det är sovdags. 
Stenen är ganska grov men av god kvalitet (ibland trillar något fnas av, men inte så att det stör) och det växande antalet problem bjuder på gott motstånd.
Prova med fördel Moon arete och Kvassteidn när du är här.

Gloppedalen: ett litet paradis som för tankarna till den gamla rullen "Beach". Området ligger nere i en djup dal alldeles vid en sjö med tillhörande sandstrand. Uppe på bilvägen finns en väl tilltagen parkeringsficka varifrån anmarschen går längs med bilvägen och sedan via en stig ned till botten av dalen, räkna med att den tar runt 15 minuter (nedåt). Boulderblocken ligger spridda dels på stranden, dels i skogen intill. Glöm inte att ta ett uppfriskande dopp i sjön!
Stenen är ibland smått rivig, ibland alldeles slät och av god kvalitet. 

Hunnedalen: ett skogsområde som ligger i anslutning till en fårhage. Försök att inte ta vägen alldeles förbi bostadshusen i anmarschen, utan välj istället stigen i branten. Var noga med att stänga grindarna efter er. På andra sidan vägen från området sett går det att parkera i kurvans ytterkant. Se dock till att inte ställa bilen mitt på den lilla grusvägen utan maka er åt sidan så att eventuella bruksfordon kommer förbi. När det är färdigklättrat för dagen; sök upp en annan plats att sova på, parkeringen är inte lämpad för camping.
Stenen liknar ibland sandsten vilket naturligtvis får händerna att ge ifrån sig ett glädjetjut. Även här god stenkvalitet.
Prova med fördel Stone Temple Pilot och Le prise gachè (den senare vilken är finast från sittande, i alla fall enligt undertecknad och Hanne).

Gilja: här klättrade vi endast ett problem, föga förvånande det som låg alldeles vid parkeringen, slöa göteborgsbor som vi är. Var försiktiga med staketet när ni tar er till problemet vid vägen och campa ej här.
Problemet som vi klättrade heter At the drive in och är något skarpt men bjuder på fina flytt i svagt överhäng.

Oltedal: ett område i mycket vacker skogsmiljö och med stor potential för vidareutveckling, tar du dig över till andra sidan myren finns till och med ett gäng bultade turer. Då detta var det sista området för vår resa var vi alla hyfsat möra. Därför sprang vi mest runt och sa "ooo" och "ahh" åt alla block vi kunde hitta. Stenen såg dock ut att vara av god kvalitet och även snäll mot huden. Parkeringen är rymlig men se till att åka en bit bort när du skall slå nattläger. Det finns riktigt bra platser i närheten som dessutom har toaletter och fina eldstäder.
Problemet som vi, trots allt, försökte oss på var Fragleberget och att döma av Walkers fina bestigning är det väl värt att testa för dem som kommer hit.

För mer information om dessa och andra områden i Rogaland, trassla er in på www.buldreinfo.com.

Dela:

2 kommentarer :

Anonym sa...

På myren i oltedal finns en klassiker framför andra som inte får missas. Essensen. Crazy Horse är även den ett riktigt fint problem.
/Joar

Anonym sa...

jOAR:
Jag klättra Essensen! den va... ULTRA!
Såg din kommentar på buldreinfo alldeles nyss. Så, tack för det fina bortsarbetet och landningsbygget på areten i hunnedalen! bra jobb och bra smak. Det var kanske den bästa bouldern jag klättra på resan. Fantastisk linje och fin klättring. http://27crags.com/crags/hunnedalen/routes/arete-125377
Rogaland var fantastiskt! åker tillbaks snart tror jag

/Benjamin Linné Ryn