Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

Väl förberett för kvällssessioner i Ullared


Att mörkret nu kommer tidigare om kvällarna än för bara några veckor sedan torde inte ha gått någon förbi. Men med de tidigare kvällarna kommer även höststicket vilket en naturligtvis vill utnyttja. Hur en bäst lyser upp sina kvällsboulderingsessioner har diskuterats och det har föreslagits bensinaggregat med bygglampor, ledlampor, gaslampor, kraftiga ficklampor från Hong Kong, pannlampor - you name it. Alla lösningar har sina pros och cons men framförallt innebär de ytterligare en pryl att släpa på (vilket i bensinaggregatfallet är ganska jobbigt) i denna sysselsättning vilken, som bekant, inte kräver någon utrustning.

Det stora varuhuset i Ullared har som ett led i att attrahera fler besökare påbörjat en satsning på friluftsaktiviteter i närområdet. Under denna satsning har varuhuset fått upp ögonen för klättringen i området och att den bl.a. är belägen i direkt anslutning till dess camping. För att öka mängden klättrare och därigenom kunna attrahera gäster till campingen och handlande till varuhuset har det funderat på hur området skulle kunna göras ännu mer attraktivt för klättring. Av detta skäl blev vi på Climbingpics för ett tag sedan kontaktade.

Eftersom kontakten från varuhuset skedde ungefär samtidigt som den mörka perioden nalkades kom Peter upp med en fantastisk idé som varuhuset med lite hjälp av oss nu har börjat sjösätta. Genom att montera kraftiga strålkastare, anslutna till elnätet, kan man lysa upp boulderproblem utan att behöva släpa med sig en massa utrustning och helt undgå risken att batterier (eller bensinen) tar slut. Det här är den slutgiltiga lösningen på mörkerproblemet. Lösningen kräver naturligtvis en viss investering och i Ullaredsfallet var det naturligt att varuhuset gick in och finansierade. Varuhuset såg en naturlig uppsida som kommer klättrarna till del - en klassisk win-win situation. Även om alla boulderområden kanske inte har de här goda förutsättningarna bör en med lite kreativitet kunna hitta liknande lösningar på andra ställen.Bilden: Peter riktar in ljusaggregaten för att de skall sprida mesta möjliga mängd ljus över problemen. Varuhuset är dock tacksamt om aggregaten efter inriktningen får vara i fred. Inriktningen är en exakt vetenskap och skall inte hanteras av obehöriga.Bilden: De kraftiga infästningarna i klippan garanterar att aggregaten på ett långsiktigt hållbart sätt kommer att kunna sprida ljus över problemen.

Hittills har montering skett på Skipper Skraek blocket men det är bara början på den storslagna satsningen som har som ambition att omfatta samtliga två- och trestjärniga problem i området.

Vi vill naturligtvis passa på att tacka varuhuset för den stora insats de har gjort för klättringen i Västsverige och uppmanar alla som har möjlighet att åka dit och prova den artificiellt upplysta boulderingen - "Klättra som om på dagen - men ljusare" som projektets slogan lyder. Vi är även tacksamma över att få ha varit en del av denna samverkan mellan klättring och näringsliv som är nödvändig för att utveckla och bredda sporten.

Och som en liten teaser så kan vi avslöja att vi inte avslutar vårt engagemang med varuhuset här. Peter har precis börjat sälja in en ny idé som inkluderar en transport av stora sandstensblock till Ullared från en source 8 mil söder om Paris. Mer än så kan vi dock inte avslöja för närvarande. Vår förhoppning är att kunna realisera planerna till den första april 2016.

Dela:

23 kommentarer :

Anonym sa...

1:a April redan?

Peter Erhard sa...

Nej det är långt kvar. Och då är det väl sommartid igen så att man inte behöver belysning, eller?

Le Sydd sa...

Underbart. Climbingpics; ni är så fina! Jag får tårar i ögonen.

Anonym sa...

Gött! Nu är bara att ta fram borrmaskin och preppa alla boulders för framtida lampor. Hur var det nu att värna om naturen och lämna så lite åverkan som möjligt på stenen?

Peter Erhard sa...

Det går att skruva ner lamporna i framtiden, men varför skulle man göra det?

Anonym sa...

Även borrhålen? Hoppas verkligen inte att detta blir en trend på andra områden. Köp pannlampor med lite mer lumen och du kan inte gnälla över mycke packning. Sorgligt att se och tråkigt när naturen förstörs för någon persons egen vinning

Peter Erhard sa...

Det är ju inte för min personliga vinning utan hela communityn. Men vi kommer såklart kolla med lokala företagare innan vi gör detta på andra ställen.

Jens sa...

Underholdende læsning��
Er det hele en joke, eller vil Ullared gerne supportere klatringen i området? I så fald vil jeg gerne involveres i dette.
Mvh. Jens Gad

Aleksej Jaruta sa...

Jag personligen tycker att det är riktigt dålig stil att inte höra med Jens Gad om detta och vad han eventuellt kan tänkas ha för ståndpunkt. Hoppas så detta är ett dåligt skämt.
Henrik Sennelöv

Anonym sa...

Detta är det värsta som hänt boulderingen sedan chippingen. Ett brott mot naturen, kanske mänskligheten.
Magnus

Peter Erhard sa...

Det var tråkigt att läsa att du känner så Magnus. Förmågan att känna starkt för saker är vad som gör oss till människor och därför känner jag ändå kärlek i det du skriver.

Carl Nilsask sa...

Lite tråkigt att lampan sitter mitt i vägen för ett problem också, Aristokraten som går på areten lär ju inte gå att klättra med lampan på plats.

Anonym sa...

Tack climbingpics! Ni gör en stor insats för communityn. Jag vill gärna att ni sätter upp lampor på alla problem i Ullared så att det kan bli en vinterdestination. Kan man önska lampor på specifika problem?

Jag har kontaktat byggmax och berättat om att sponsra permanenta lampor och de ska återkomma i frågan. Jag tänkte i så fall börja med la bousse blocket i Utby.

Jacob

Peter Erhard sa...

Jacob, det är bra att du har en finansiär. Men kom ihåg att det är markägaren som har sista ordet. I Utbyfallet är det Göteborgs stad och Östra Göteborgs Stadsdelsförvaltning du måste kontakta.Du når dem på 031-365 30 00 eller Förstamajgatan 2A om du hellre gör ett platsbesök.

Anonym sa...

Stadsdelen är positiv till utveckling av klättring i Utby så det är nog inga problem. Man bultar ju redan upp en massa sprotklättringsutrustning och slacklineutrustning. jag har testat att sätta upp fästet till lampan nu och det sitter bra.

Jacob

Jens Andersen Gad sa...

Dette er den mest forvirrende blog jeg har læst længe.. Det er morsomt skrevet, men mange kan nok misforstå den ironiske tone.

Jeg mener lamperne i Ullared er sat op af Gekas campingen for at campisterne kan betragte de flotte boulders. Jeg tænker at det intet har at gøre med at gøre det mere attraktivt at klatre der. I så fald havde man ikke placeret lampen midt i et etableret problem.

Tager jeg fejl?

Anonym sa...

Om detta är ett skämt så tar jag av mig hatten. Fyndigt och alltid retar det någon. Som när en känd gbgprofil tillfälligt satte upp hemmagjorda papp-bultar på en känd Dosethled vid ett climb-in i tidernas begynnelse.
Om det trots allt skulle bara på riktigt så är det ett lågvattenmärke. Borrmaskiner och järnskrot hör inte hemma på boulderblock heller! Men det vore inte fel att låna lite block. Kanske från blockhavet i apremont...
Mattias Hallsten gbg

Anonym sa...

Jag har sommarställe i Tångaberg som skulle fulländas av ett boulderblock på gräsmattan. Finns det möjlighet att samfrakta ett sandstensblock dit måntro?
Och isåfall, i runda slängar vilket pris rör det sig om?
Helge

Peter Erhard sa...

Bouldrar gör man på höst och vinter, inte sommaren. Ditt förslag är intressant men inget vi vill gå vidare med.

Anonym sa...

Det finns gott om andra permanenta monteringslösningar för lamporna.
Ett sådant här ingrepp på bouldersten och uteslutande av andra boulderproblem är direkt hänsynslöst mot natur och andra klättrare.

John Vleugels Antonson sa...

Jag föreslår att vi fortsätter den här spännande diskussionen på dagens, den 30 oktober, inlägg.

Peter Erhard sa...

Länk för den som kommit utifrån http://www.climbingpics.se/2015/10/det-dar-med-humor-pa-internet.html

Anonym sa...

Jag tycker det är rätt att borra upp lampor!

Jens Larsson