Vårt innehåll är ditt

Creative Commons License

Då var det dags igen.


Jag har, vid det här laget, rätt mycket erfarenhet av sjukgymnastik. För sex år sen hoppade min vänstra axel delvis ur led och jag opererade den för en så kallad SLAP-skada (googla det). För ett år sedan var det höger axels tur. Det började göra ont i ytterlägen. Jag tog kontakt med en sjukgymnast som är specialiserad på just axelrehab och fick ett gäng övningar som skulle hjälpa mig att stabilisera axeln. Gummiband. Bygga upp. Dessa jävla gummiband.

Efter bara några veckor började axeln kännas bättre. Jag kunde fortfarande klättra och ta hand om patienter på den intensivvårdsavdelning där jag jobbar.

Peppen hade kommit tillbaka och jag gummibandade på. Moonväggen var min enda motivation rent klättermässigt och jag lyckades köra problem i 7-registret. Toppen! Jag började drömma om Font och Albarracin. Sen blev det sämre igen.

Som många andra klättrare jag har lärt känna under mina 20+ år i för trånga skor, så avvisade jag nog en del smärta. Det var inte förrän det gjorde riktigt ont som jag faktiskt släppte greppet och hoppade över min tur på problemet med maxade gastonflytt.

Min sjukgymnast tyckte vid det här laget att jag nog skulle ta kontakt med en läkare för att få axeln undersökt. Jag skrev mig en egenremiss till en axelspecialist, gjorde en magnetröntgen och fick bekräftat att även höger axel hade en labrumskada. B*js!

Läkaren sa operation. B*ajs igen.

För er som inte har opererat axeln kan jag säga att det rätt tråkig rehabtid. Fyra till sex veckor i axellås. Dygnet runt. Sen börjar en låååångsam upptrappning av pendelrörelser, belastning och uppbyggnad med gummiband. Beräknad rehabtid 6-12 månader. Dessa jävla gummiband.

Det positiva är att vänster axel fungerar fint och jag har höga förhoppningar om att höger axel också ska bli bra. Men operationer är en risk och ska alltid komma som ett sista alternativ! Högsta prio ääär... ba-da-booom... REHAB. Ja, det är tråkigt för att det tar lång tid men det är också effektivt då man får rätt hjälp av en sjukgymnast. Om inte annat för att bygga upp muskler inför operation.

Här ska ni få två råd.

1. Få inte ont. Hur, är jag dessvärre inte kvalificerad att berätta men jag förmodar att det är bra att bland annat träna antagonister. Jag har alltid tyckt att det är tråkigt att träna andra saker än just klättring. Och att värma upp är kanske det tråkigaste som finns. Något som jag får igen för nu. Jag ska bättra mig. Jag lovar. Mr Lova Lova. 


2. Får du ändå ont, ta kontakt med sjukgymnast. Inte en internetkontakt. Fysisk kontakt. Jag ser ofta klättrare på gymmet som står och... viftar... olika rotatorkuffrörelser utan någon som helst kontroll. Du behöver någon som kan peta dig i ryggen och säga "håll emot och fuska inte!" Du tänker säkert "Hur svårt kan det vara?" Jävligt svårt. Och det kommer visa sig när du faktiskt gör rätt.

Sjukgymnaster och gummiband, våra vänner i den axeldödarvärld vi lever i.

Dela:

0 kommentarer :